therapeut Rotselaar, therapeut Leuven, therapeut Aarschot, therapeut Haacht

Trauma/PTSS

trauma, traumatische, traumaverwerking

Behandelplan

Wanneer we een gebeurtenis meemaken, die een grote bedreiging vormt voor onszelf of voor een ander, spreken we van een traumatische gebeurtenis. Meestal wordt zo’n gebeurtenis verwerkt, doch soms houden mensen er langdurig problemen aan over :storende, opdringerige herinneringen aan het trauma:heftige schrikreacties, irritatie, vermijden van drukte, het gevoel niet lang te zullen leven, slecht slapen en nachtmerries, vermijden van bepaalde plaatsen en andere zaken/mensen die doen terugdenken aan het traumaen/of chronische onveiligheidsgevoelens.

Indien dit te lang blijft aanhouden, spreekt men over een slechte verwerking van het trauma of over een post-traumatische stress stoornis (PTSS).Eerst wordt uitgemaakt over welk type trauma het gaat, want hiervan hangt af hoe dit best wordt behandeld.

Nadien krijg je uitleg over de typische symptomen van zo’n trauma en over de behandeling ervan. Je wordt, naar gelang het soort trauma, behandeld met blootstellingsopdrachten en afbouw van het vermijdingsgedrag, zodat het trauma alsnog kan worden verwerkt, of met technieken tegen opdringerige herinneringen en andere overblijfselen van het trauma.